false
Інтернет-Магазин
ПН-ПТ: 9:00-17:00
Наші бутіки (050) 073-17-12 Cервісний центр

Все, що потрібно знати про автокрісло.

У сучасному мобільному світі автокрісло є найбезпечнішим місцем для дитини в авто. У цій статті редактори New Life зібрали для вас відповіді на найактуальніші питання на задану тему.


Почнемо з того, що згідно з дослідженнями, використання автокрісла зменшує смертність та травмування дітей при ДТП на 72%. Найголовніше – вибрати крісло так, щоб воно підходило дитині за вагою та зростом, правильно його встановити та використовувати за призначенням.

 

АВТОКРІСЛО – НЕ ЛІЖКО.

Педіатри одноголосно не рекомендують перевозити дитину тривалий час (більше 2 годин) в автокріслі будь-якого виробника, малюк не повинен довго в ньому спати, а тим більше заборонено використовувати автокрісло як люльку вдома.

У 2015 році видання «Journal of Pediatrics» опублікувало наступні статистичні данні: в період з 2004 по 2008 роки більш ніж 30 малюків загинули через удушення, спричинене знаходженням у автокріслі довше двох години. Саме тому ми не рекомендуємо використовувати автокрісла-переноски для тривалих прогулянок після подорожі у авто.

 

ЯК ПРИВЧИТИ НЕПОСИДУ ДО ПОДОРОЖЕЙ.

Найгірше, що ви можете зробити для свого малюка – це не використовувати автокрісло під аргументом «він не хоче в ньому сидіти». Привчити дитину цілком можливо:

·      Дайте час звикнути. Поставте автокрісло у кімнаті малюка та дозвольте йому дослідити покупку.

·      Збільшуйте тривалість поїздок поступово.

·      Використовуйте гаджети – увімкніть малюкові улюблений мультфільм.

·      Купіть дитяче кермо. Відігравати роль водія набагато цікавіше, ніж бути пасажиром.

·      Візьміть у салон авто улюблені іграшки малюка.

·      Заохочуйте. По приїзді хваліть дитину або подаруйте невеликий презент.

 


РОЗБИРАЄМОСЯ У РІЗНОМАНІТТІ.

Усі автокрісла можна поділити на кілька категорій. Ця кваліфікація є досить умовною і може відрізнятися на різних джерелах.

Будь ласка, при виборі автокрісла, зверніть увагу на наступний аспект: законодавство різних регіонів стосовно дитячих утримуючих пристроїв значно відрізняється. Так, наприклад, використання деяких американських автокрісел у Європі може бути заборонено, а батьки – оштрафовані і навпаки. Законодавчі стандарти щодо використання автокрісел у США, Європі та Азії повністю відрізняються. Саме тому при плануванні тривалої подорожі закордон необхідно дослідити усі нормативи відповідної країни.

 

 

Автолюлька.

Такі пристрої призначені для немовлят вагою до 10 кг. Вона встановлюється суворо на дивані машини перпендикулярно до руху і фіксується ременями безпеки.


Автокрісло-переноска.

Ці сидіння доповнені зручною ручкою для перенесення дитини. Візьміть до уваги, що дуже часто такі крісла занадто маленькі та непросторі, і замість гарантованих виробником 12 місяців, ви його використовуватимете 6-7 місяців.

Більш того, великою помилкою батьків є використання таких переносок на шасі коляски. Як правило батьки використовують її спочатку як автокрісло, а потім для тривалої прогулянки, встановлюючи на візочок. Ще раз зазначимо, знаходження дитини у автокріслі більше двох годин у одній позі значно підвищує ризик нещасних випадків: новонароджені можуть захлинутись під час зригувань або задихнутись через відсутність зміни позиції та передавлювання органів.


 

Поворотні крісла.

(Крісла з поворотним механізмом або з можливістю встановлення обличчям/спиною до руху авто).

 

Такі крісла призначені для використання з перших днів життя малюка і, як правило, до 4 років. Деякі виробники розробили такі крісла для використання до 7-11 років.

На цих кріслах зупинимося детальніше.

Існує багато думок, до якого віку потрібно возити дитину спиною до руху. Такий спосіб встановлення автокрісла знімає навантаження з хребта дитини та, у разі зіткнення, практично на 98% гарантує безпеку.

Ще донедавна, згідно із законодавством США та ЄС, а також рекомендаціям деяких фахівців, необхідно було перевозити дитину спиною до руху до 11-12 місяців (10-13 кг). Але у 2017 році рекомендації Асоціації Педіатрів США, а також нові норми ЄС «і-Size» (правила безпеки для дитячих утримуючих пристроїв) збільшили віковий норматив до позначки 1,5 року.

При цьому йдеться про те, що безпеку вашій дитині гарантує саме використання автокрісла згідно з рекомендаціями виробника. Тобто, якщо в інструкції до автокрісла зазначена вага використання крісла до 13 кг «спиною до руху», то найбезпечніше буде дотримуватися саме цієї рекомендації.



Бустер.

Бустер – це дитяче сидіння, що має лише нижню частину, а фіксація дитини відбувається за допомогою штатних ременів машини. Таке крісло підійде для дитини 6-12 років (22-36 кг). Відповідно до тих же вимог ЄС «і-Size», бустер повинен обов'язково мати спинку до досягнення дитиною зросту у 125 см або ваги не менше 22 кг.


 

НАЙБЕЗПЕЧНІШЕ МІСЦЕ ДЛЯ АВТОКРІСЛА.

Донедавна відповідь була однозначною: найбезпечніше місце для встановлення дитячого крісла – за водієм.

Але Асоціація Педіатрів США спільно з іншими експертами встановили, що більшість травм дитина отримує від удару об крісло перед ним. І згідно із сучасними дослідженнями найбезпечніше місце – посередині. Останні дослідження, опубліковані в «Pediatrics», стверджують, що на 43% безпечніше возити дітей віком від 0 до 3-х років саме посередині.

Однак, деякі машини не пристосовані для встановлення крісла таким способом.

У будь-якому випадку, незважаючи на дискусії, всі дослідження єдині в одному: найбезпечніше перевозити дітей ззаду, а якщо ви перевозите малюка на передньому сидіння, то обов’язково відключіть подушки безпеки.

 

УСТАНОВКА АВТОКРІСЛА.

Майте на увазі, що, як правило, співробітники магазину не мають відповідного сертифікату зі встановлення автокрісел. Навіть якщо компанія-виробник або керівництво магазину провели відповідний інструктаж своїх співробітників, в Україні немає нормативно-правового акту, який гарантував би достовірність такого сертифікату. І у разі неправильного встановлення автокрісла, співробітник магазину не нестиме жодної кримінальної відповідальності.

В автосалоні чи автосервісі також навряд знайдуться кваліфіковані спеціалісти з цього питання, адже кожна модель автокрісла має свої особливості встановлення.

Ви, як батьки, розберетеся в установці крісла куди легше і якісніше за інших. Адже саме вам доведеться регулярно виконувати цю процедуру.

Радимо попросити у продавця відповідне посилання на відео в Youtube або знайти його самостійно. Також кожен виробник додає до виробу докладну інструкцію.

Не соромтеся відкрити та уважно вивчити інструкцію чи відео ще у магазині до покупки. І обирайте саме те крісло, яке ви зможете встановити самостійно. Краще за вас це не зробить ніхто.

 

ЯКЕ КРІПЛЕННЯ БЕЗПЕЧНІШЕ: ISOFIX АБО НА РЕМЕНІ БЕЗПЕКИ?

Кріплення "isofix" (International Standards Organization Fix) в автомобілі – це дві металеві скоби, розташовані між спинкою і сидінням автомобільного дивана. Розроблено його Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO).

У ЄС запровадили обов'язковість ізофіксу для кріплення крісла в позиції «спиною до руху», аргументуючи це тим, що батьки часто неправильно кріплять крісло на ремені. Але, зверніть увагу, згідно з новими вимогами «і-Size», максимально допустиме навантаження на крісло, встановлене за допомогою «isofix» – 33 кг. Тобто, якщо крісло важить 15 кг, то таке кріплення можна використовувати з цим кріслом, поки дитина не досягне ваги 18 кг. Для встановлення за допомогою «isofix», переконайтеся, що таке кріплення є у вашому авто.



Японці вважають, що безпечніше використовувати кріплення на ремені, так як у разі зіткнення буде люфт, і ремені не перетиснуть грудну клітку дитини.

 

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО КРАШ-ТЕСТ.

Саме тут багато продавців «грають» на почуттях батьків і розповідають про те, що той чи інший бренд вважається найбезпечнішим згідно з якимось там рейтингом на краш-тест. Якщо ви чуєте щось подібне, знайте, що цей продавець у принципі не орієнтується в питанні вибору автокрісла.

По-перше, кожен виробник зобов’язаний сам здавати свої крісла на краш-тест перед продажом (з 1981 року у США).

Краш-тести проводять незалежні експерти. Вони є у багатьох країнах і мають різні назви. Наприклад, у США – NCAP, у Німеччині – ADAC. У США також є неприбуткова незалежна організація Consumer Reports, яка проводить краш-тести, самостійно купуючи крісла власним коштом.

По-друге, немає такого поняття як «виробник, що випускає найбезпечніші автокрісла».

Як правило, рейтинги будуються у алфавітному порядку за назвою бренду. А один і той же виробник може мати крісла, що отримали найвищий рівень (наприклад, 5 із 5 балів), найнижчий рівень (3 із 5 балів) і крісла, що мають зовсім низький рівень проходження краш-тестів і не допускаються до продажу.

Треба взяти до уваги, що краш-тест – це не лише перевірка автокрісла на фронтальний та боковий удар.

Лобове та бічне зіткнення – найважливіші елементи випробувань, проте конструкція автокрісла також є ключовим аспектом. Динамічні краш-тести становлять 50% від загальної оцінки продукції. Раніше краш-тести на фронтальний удар проводилися на швидкості 49 км/год, зараз її збільшили до 57 км/год.

Інші 50% засновані на оцінці ризику неправильного використання, легкості установки, комфорту для дитини, зручності в обігу, очищенні та встановлення автокрісел у реальні автомобілі. Крім того, споживчі випробування містять перевірку матеріалів на наявність небезпечних хімічних речовини. Дані критерії постійно актуалізуються відповідно до нових результатів досліджень та знань.

Тому навіть при досить високій оцінці після проходження краш-тесту, автокрісло може мати недостатньо високі бали по боковому та фронтальному ударах і не бути досить безпечним.

Звичайно, в інтернеті можна знайти список «10 найбезпечніших крісел», але найчастіше це крісла одного регіону виробництва (тільки ЄС, тільки США тощо) та однієї компанії, що проводила краш-тести.

 

ПОРАДА РЕДАКЦІЇ.

Експертна оцінка фахівців та покупців New Life щодо виробника автокрісел збігається. Лідерство ми віддали провідному японському бренду «Combi».

А разом з нами і мами з багатьох країн. Адже з 1979 року компанія продала понад 7 млн автокрісел, що свідчить про довіру з боку покупців по всьому світу.

Крісла цього бренду розробляються провідними експертами згідно до усіх найвищих і найжорсткіших стандартів безпеки в Японії та з урахуванням вимог ЄС.

Важливим аспектом є і той факт, що це одна з двох компаній у світі, яка має власні потужності для виробництва автокрісел на власному заводі під керівництвом провідних фахівців (інші крісла виготовляються «під замовлення» на заводах Китаю, при чому декілька брендів можуть виготовлятись на одному виробництві).

Тільки Combi проводить краш-тести на швидкостях вищих, ніж це необхідно за міжнародними правилами, а також має свою власну машину для краш-тестів, тому проводить їх регулярно протягом усього процесу розробки і випуску автокрісел. Але це не означає, що їх крісла не проходять краш-тести незалежних експертів, це означає, що у Combi в процесі виробництва максимально покращують безпеку виробів.

Крім того, компанія використовує запатентований матеріал «EggShock», встановлений в підголівнику і спинці, який повністю поглинає вібрації під час поїздок та забезпечує захист чутливої ​​голови і попереку. Таким чином дитині максимально зручно на будь-яких нерівностях доріг та навіть на бездоріжжі, а ризик пошкодження під час аварії суттєво знижується.

Крісла Combi розроблені з урахуванням анатомічної будови тіла малюка, ергономічна форма сидіння робить його поїздку в автомобілі більш комфортною і безпечною, а дихаючі тканини і спеціальна система вентиляції створюють оптимальну температуру. Завдяки чому навіть у спекотну погоду малюк не буде пріти.

Зверніть увагу, що відсутність великого різноманіття кольорів автокрісел бренду Combi викликана тим, що компанія дуже ретельно обирає спеціальну дихаючу тканину. Крім того, усі тканини проходять тести на алергени і придатні для пошиття натільного одягу для новонароджених.

Словом, Combi — яскравий представник японської якості та бездоганного стилю.